Llibret de Falla - Política Lingüística
El llibret de falla. Explicació i relació de la festa (exposició itinerant)
L'exposició "El llibret de falla. 1850-2014. Explicació i relació de la festa".
La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport disposa de l'exposició "El llibret de falla (1850-2014). Explicació i relació de la festa", comissariada per l'Associació d'Estudis Fallers, que es va exhibir al Centre del Carme de València del 13 de març al 20 d'abril de 2014. Actualment, una versió itinerant de l'exposició recorre diverses localitats valencianes (Cullera, Alzira, Gandia, Paiporta, Sumacàrcer, Sagunt...).
A través de més de 200 llibrets de falla de totes les comarques valencianes i de l'estranger, l'exposició dóna compte de l'evolució que han experimentat estes publicacions en poc més de segle i mig de vida, fins a convertir-se en una creació cultural col·lectiva, que és també un important vehicle d'expressió en valencià i testimoni d'una intensa sociabilitat festiva. Repassar la història dels llibrets és, per tant, repassar l'evolució de les Falles i de la societat valenciana: la consolidació de les Falles en el calendari festiu, les mesures de repressió i promoció de la festa, l'expansió geogràfica, la progressiva institucionalització de la festa o la recerca de la creativitat artística. Els poetes festius més destacats també tenen un apartat especial en l'exposició, amb un repàs dels autors que han contribuït a consolidar este gènere i una referència als diversos premis als llibrets.
Textos de l'exposició
Audiovisual sobre el Llibret de falla per a l'exposició
Guia didàctica de l'exposició “El llibret de falla. 1850-2014. Explicació i relació de la festa".
Guia didàctica de l'exposició "El llibret de falla. 1850-2014. Explicació i relació de la festa".
La guia didàctica de l'exposició "El llibret de falla. Explicació i relació de la festa. 1850-2014" planteja una sèrie d'activitats dirigides a escolars del tercer cicle de Primària i de l'ESO amb l'objectiu de donar-los a conéixer la importància que tenen en l'actualitat els llibrets que anualment publiquen les comissions falleres, destacar el seu valor patrimonial i fer visible l'aportació cultural de les Falles en l'actualitat. Per això, es destaca la potencialitat que la festa, i en concret el llibret de falla, té en la promoció i en l'ús del valencià.
L'exposició es va completar amb la publicació d'un catàleg que recull una desena d'estudis sobre els aspectes patrimonials, literaris, lingüístics, socials i bibliogràfics que contenen els llibrets de falla, a càrrec de diversos especialistes i membres de l'Associació d'Estudis Fallers. El catàleg arreplega també els textos que acompanyaven l'exposició, així com la reproducció de les portades de les publicacions i altres elements exhibits al Centre del Carme.
Petició formal de l'exhibició de l'exposició:
Si voleu que l'exposició vaja al vostre municipi, només cal que envieu una petició formal per Registre d'Entrada a l'avinguda de Campanar, 32, de València, adreçada a:
Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme
A l'atenció de Marc Jiménez Agulló, subdirector general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme
En la petició cal que indiqueu les dates i el lloc on l'exposareu i les dades d'una persona de contacte.
També podeu posar-vos en contacte amb el Servei de Promoció de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme des d'on es gestiona l'exposició.
Resum de premsa:
- A la Pobla Llarga (2017)
- A la Llosa de Ranes (2017)
- A Mislata (2016)
- A Barcelona (2016)
- A Sumacàrcer (2016)
- A la Pobla de Vallbona (2016)
- A València (2014)