INFORMACIÓ LLENGUA BASE

Programa de llengües vehiculars

PROGRAMA DE LLENGÜES VEHICULARS


 

Des del Servici d'Educació Plurilingüe posem a la disposició dels centres el document model del Programa de Llengües Vehiculars

 


 

La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha elaborat un model orientatiu de programa de llengües vehiculars, dirigit als centres educatius. És un document que té com a finalitat concretar la proporció de llengües vehiculars efectuada en un centre docent, és a dir, precisar per a cada nivell quines assignatures es vehicularan en valencià, en castellà i en llengua estrangera, partint de la llengua base de cada grup d'alumnat i ajustant-se, al màxim possible, als percentatges de presència de cada llengua que s'establixen en l'annex II de la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula la llibertat educativa.

El model orientatiu indica els cronogrames de temps en Educació Infantil dedicats a cada llengua. En Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria la proposta contempla un exemple amb les àrees i matèries que es podrien vehicular en cada llengua, en centres de les dos zones de predomini lingüístic valencià i castellà, així com en grups amb llengua base valencià o llengua base castellà. De fet, la proposta fa coincidir la llengua de determinades àrees i matèries tant en grups de llengua base valencià com en grups de llengua base castellà, a fi d'optimitzar la gestió del banc de llibres i donar la possibilitat de realitzar agrupaments flexibles entre alumnat de grups amb llengua base diferent. En el cas de l'Educació Secundària Obligatòria, també es preveu una proposta organitzativa per als programes de diversificació curricular, tenint en compte que estos programes puguen cursar-se per alumnat de les dos llengües base alhora.

Esta proposta posa a la disposició dels centres unes orientacions per a l'elaboració i l'organització del programa, de caràcter obert, de manera que la distribució final l'haurà de tancar cada centre en virtut de la seua autonomia i recursos.

En el cas dels centres públics, la concreció final correspondrà als consells escolars, sentit el claustre. En els centres privats, la persona física o jurídica que exercisca la seua titularitat té la competència per a aprovar el programa, sentit el consell escolar. En els dos casos, a més, la Inspecció d'Educació durà a terme la supervisió perquè este programa s'ajuste a la proporció establida en l'annex esmentat.

 


 


 

 

 

Video consulta sobre la llengua base

Video consulta sobre la llengua base