Procediment sancionador

Procediment sancionador

Descripció del procedimient

El procediment sancionador per infraccions en matèria laboral és un procediment de caràcter especial regulat en la Llei d'Infraccions i Sancions en l'Orde Social (TRLISOS) aprovat mitjançant el Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, i en el Reglament general sobre procediments per a la imposició de sancions per infraccions d'orde social i per als expedients liquidatoris de quotes de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret 928/1998, de 14 de maig.

La Comunitat Valenciana té competències sancionadores d'infraccions en matèria de relacions laborals, prevenció de riscos laborals i ocupació. La competència sancionadora correspon a les Direccions Territorials de Treball, a la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Seguretat Laboral, al Conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, i al Consell, en funció de la gravetat de la sanció i segons el que s'establix en el Decret 57/2008, de 25 d'abril, del Consell, pel qual s'atribuïxen competències en matèria d'infraccions i sancions en l'orde social i en matèria de prevenció de riscos laborals en l'àmbit de la Comunitat Valenciana

El procediment sancionador s'inicia d'ofici per acta d'infracció alçada per la Inspecció de Treball i Seguretat Social, la qual es remet a l'empresa i a l'òrgan competent de la Comunitat Valenciana.

L'acta d'infracció és el document on es reflectixen els fets constatats per la Inspecció de Treball i Seguretat Social, es proposa la sanció econòmica i quin és l'òrgan competent per a resoldre.

En l'acta d'infracció es concedix un termini de 15 dies hàbils perquè el presumpte responsable (persona física o jurídica) puga presentar al·legacions a través del següent procediment:

Aportació de documentació a un expedient obert en la Direcció General competent en matèria de TREBALL de la Generalitat Valenciana

No obstant això, este pot reconéixer la seua responsabilitat i renunciar a realitzar al·legacions, i en este cas obté una reducció del 40% de l'import de la sanció proposada. La sol·licitud de reconeixement de responsabilitat i pagament voluntari es realitza a través del següent procediment administratiu:

Reconeixement de responsabilitat i pagament voluntari de sancions per infracció de la normativa en matèries relatives a l'ORDE SOCIAL I PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS.

En este cas, es concedix al responsable un termini de 10 dies perquè procedisca, mitjançant carta de pagament i a través d'una entitat col·laboradora, a l'abonament de la sanció després d'haver-se aplicat una reducció del 40% sobre la quantia proposada en l'acta d'infracció.

Així mateix, haurà de remetre, dins del termini indicat, l'exemplar per a l'Administració de la carta de pagament, que acredite haver procedit a l'abonament de la sanció. La remissió d'este justificant es realitzarà a través de la seu electrònica de la Generalitat Valenciana, en el següent enllaç:

Aportació de documentació a un expedient obert en la Direcció General competent en matèria de TREBALL de la Generalitat Valenciana

Si el presumpte infractor no reconeix la seua responsabilitat, continua la tramitació del procediment fins que es dicte la resolució confirmant, modificant o deixant sense efecte la proposta de sanció continguda en l'acta, la qual es notificarà al presumpte responsable. El termini màxim per a resoldre és de 6 mesos des de la data de l'acta d'infracció. Contra esta resolució pot interposar-se recurs d'alçada o de reposició.

Fases del procediment

Després de les comprovacions prèvies, dutes a terme per la Inspecció de Treball i Seguretat Social, el procediment comença amb l'acta d'infracció.

El procediment sancionador consta de les següents fases:

  1. Acta d'infracció i notificació per la Inspecció de Treball i Seguretat Social
  2. Possibilitat d'obtindre la reducció del 40% de la sanció, per pagament anticipat.
  3. Al·legacions contra l'acta. Termini: 15 dies. Esta opció és incompatible amb la de la reducció del 40%. En cas de no presentar-se al·legacions, l'acta d'infracció s'entén com a Proposta de Resolució.
  4. Proves/Informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
  5. Proposta de resolució.
  6. Resolució per l'autoritat competent i Notificació.
  7. Recurs Administratiu contra la resolució – Termini un mes.
  8. Resolució del Recurs i Notificació.
  9. Impugnació de la Resolució davant la Jurisdicció social.

Normativa