Aula Didàctica Diàspora Mediterrània de Borriana

Aula Didàctica Diàspora Mediterrània de Borriana

Curs 2022 - 2023  

Normativa

Normativa 
Enlace al DOCV [DOCV 21/07/2022] RESOLUCIÓ de 13 de juliol de 2022, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’autoritza un programa d’innovació educativa per a desenvolupar una aula didàctica per a l’estudi de les migracions denominada Diàspora Mediterrània durant el curs 2022-2023

 

Commemoració del 18 de desembre de 2022 

Dia internacional de les persones migrants 

 

Oferta formativa 

Tallers, activitats, visites, etc. 

 

Primers tallers curs 2022-2023

Activitats

Activitat Aula: L'Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània enceta el curs 2022-23

El passat 24 d'octubre es realitzaren els primers tallers a l'IES Sivera Font de Canals, acompanyant a l'exposició "La Travessia sense fi", realitzada amb l'ONG Metges Sense Fronteres. Al mateix centre, el fotoperiodista Pablo Garrigós va explicar a l'alumnat la seua experiència professional a diferents països africans i a bord del buc Geo Barents, que es recull a l'Exposició. L'experiència es repetirà al CIPFP La Costera de Xàtiva en la primera quinzena de novembre.

L'objectiu del curs que comença és centrar la major part de la seua variada oferta d'activitats a la seu de l'Escola de la Mar de Borriana, on ja ha realitzat els primers tallers amb l'alumnat de l'IES Ribalta de Castelló i l'IES Alto Turia de Xelva. 

 

Fotografies primers tallers

Participació en l'Escola d'Estiu

Curs 2021 - 2022  

Normativa

Normativa 
Enlace al DOCV [DOCV 15/10/2021] RESOLUCIÓ d’1 d’octubre de 2021, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’autoritza un programa d’innovació educativa per a desenvolupar una aula didàctica per a l’estudi de les migracions forçades denominada «Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània», durant el curs 2021-2022

Activitats

Activitat Aula: Participació en l'Escola d'Estiu

El proper 5 i 6 de juliol es celebra a València una nova edició de l'Escola d'Estiu amb el lema "Migracions, educació, solidaritat". Els actes i taules redones analitzaran la situació de les migracions i de manera específica l'acollida a l'alumnat migrant i l'experiència dels alumnes migrants. L'Aula Didàctica ha participat en l'organització i realitzarem tres tallers que donen una bona mostra de les nostres activitats i projectes per al pròxim curs. A més del taller "Fake news, premsa i migracions", presentarem l'exposició "La travessia sense fi" amb un taller en col·laboració amb l'ONG "Metges sense fronteres" dedicat a la situació humanitària en la Mediterrània central. Un tercer taller a càrrec de l'especialista David F. de Arriba analitzarà l'ús dels còmics com a eina pedagògica per tal d'explicar les migracions actuals i passades; una línia de treball que pensem continuar en el pròxim curs.

Seguim amb les activitats de l'Aula Didàctica que donen a conèixer la problemàtica de les migracions a l'alumnat valencià. Al llarg del mes de maig el nostre taller sobre "Fake news, premsa i migracions" ha visitat Altea, Requena i Villar de l'Arzobispo entre altres localitats. Amb el taller "El Gran Joc dels Drets Humans" hem visitat Cocentaina i ben prompte visitarem Alcoi.

 

Fotografies activitats i tallers

Aula Didàctica Diàspora Mediterrània de Borriana 3

Activitat Aula: El gran joc dels Drets Humans
Enlace al DOCV

L'alumnat dels IES de València es posa en la pell dels migrants. Els passats 11, 12 i 13 d'abril l'Aula de les migracions Diàspora Mediterrània organitzà a diferents Instituts de la ciutat de València l'activitat "El gran joc dels Drets Humans". Aquest és un projecte de l'ONG Solidaridad Internacional PV que permet a l'alumnat, per mitjà d'un joc interactiu, empatitzar amb els migrants que han de fugir dels seus païssos i s'arrisquen a travessar la Mediterrània. El joc posa en valor el treball de les ONG que actualment treballen rescatant migrants en perill en la Mediterrània Central. L'activitat, en la que participaren més de 200 estudiants visità els IES San Vicente Ferrer, IES Juan de Garay i IES Campanar.

Estem preparant noves dates per visitar IES d'altres ciutats valencianes durant els mesos de maig i juny.

 

Fotografies activitat "El gran joc dels Drets Humans"

Aula Didáctica Diáspora Mediterránea de Borriana 2

Activitat Aula: Taller "Fake news, premsa i migracions"
Enlace al DOCV

Arranca el projecte Diàspora Mediterrània. L'Aula Didàctica de les Migracions ofereix als instituts el taller "Fake news, premsa i migracions". El dimecres 23 de març hem analitzat amb l'alumnat de l'IES Joan Coromines de Benicarló el tractament de les migracions als mitjans de comunicacions i xarxes socials i com descobrir els fake news.

Durant les properes setmanes tenim previstos nous tallers a Sedaví, Albalat de la Ribera, Almenara, Elx i València. Tenim calendari obert per a maig i juny.

 

Fotografies taller "Fake news, premsa i migracions"