Funcions de la IE - DT Alicante
Servei d'Inspecció - Imatge
Funcions de la IE
FUNCIONS DE LA INSPECCIÓ D'EDUCACIÓ
D'acord amb el que s'estableix en el Decret 80/2017, de 23 de juny, del Consell, pel qual es regula l'actuació, el funcionament i l'organització de la inspecció d'educació de la Comunitat Valenciana,
Les funcions de la Inspecció d'Educació són:
D'acord amb el que s'estableix en l'article 151 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació:
a) Supervisar, avaluar i controlar, des del punt de vista pedagògic i organitzatiu, el funcionament dels centres educatius, així com els projectes i programes que desenvolupen, amb respecte al marc d'autonomia que aquesta Llei empara.
b) Supervisar la pràctica docent, la funció directiva i col·laborar en la seua millora contínua.
c) Participar en l'avaluació del sistema educatiu i dels elements que l'integren.
d) Vetlar pel compliment, en els centres educatius, de les lleis, reglaments i altres disposicions vigents que afecten el sistema educatiu.
e) Vetlar pel compliment i aplicació dels principis i valors recollits en la citada llei, inclosos els destinats a fomentar la igualtat real entre homes i dones.
f) Assessorar, orientar i informar els diferents sectors de la comunitat educativa en l'exercici dels seus drets i en el compliment de les seues obligacions.
g) Emetre els informes sol·licitats per les administracions educatives respectives o que es deriven del coneixement de la realitat propi de la inspecció educativa, a través dels llits reglamentaris.
h) Orientar als equips directius en l'adopció i seguiment de mesures que afavorisquen la convivència, la participació de la comunitat educativa i la resolució de conflictes, impulsant i participant, quan fora necessari, en els processos de mediació.
Dins de l'àmbit competencial de l'administració educativa de la Generalitat, a les funcions anteriors, se li afigen les següents:
a) Participar, en els estudis d'avaluació de caràcter autonòmic i dels elements que ho integren.
b) Informar la pròpia administració per a la millora de la qualitat de l'ensenyament, tenint en compte els resultats de les avaluacions.
c) Realitzar requeriments als centres i serveis educatius perquè adeqüen les seues actuacions a la normativa vigent.
d) Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa en la resolució dels conflictes que sorgisquen i intervenint, conciliant o arbitrant solucions amb la participació dels implicats.
e) Alçar actes de les actuacions realitzades en els centres quan siga necessari.
f) Participar en l'avaluació de la pràctica docent i la funció directiva mitjançant procediments públics i objectius, reglamentàriament predeterminats, i col·laborar en la seua millora contínua.
g) Col·laborar amb els òrgans directius de la conselleria competent en matèria d'educació en l'estudi de les necessitats educatives, l'optimització d'efectius, les activitats de perfeccionament i la distribució del professorat i alumnat, així com en l'assistència tècnica que se li sol·licite.
h) Formar part, previ nomenament, de comissions, juntes, consells i tribunals.
i) Coordinar els serveis educatius que intervenen en els centres, així com els programes que desenvolupen.
j) Qualssevol altres que li siguen atribuïdes per la legislació vigent, dins de l'àmbit de les seues competències.