Visualització de contingut web

Col·lecció Rafael L. Ninyoles

col·lecció


 

La Col·lecció Rafael L. Ninyoles ret homenatge i reconeixement a la tasca del sociòleg valencià, referent en matèria lingüística.

Està previst que, durant 2019, es publiquen els cinc primers volums de la col·lecció.

A través de la línia de subvencions per al foment de treballs d'investigació i d'estudis en l'àmbit de la planificació lingüística i de la lingüística aplicada, que es va posar en marxa l'any 2017, s'han subvencionat diversos treballs.

Les obres que van rebre ajudes el 2017 són les que inicien la Col·lecció Rafael L. Ninyoles. Els llibres estaran a disposició de la societat en aquest espai web, i també n'hi ha versió impresa.

 

Els volums que s'han presentat en 2019 i 2020 són:

  • Impacte i valor econòmic del valencià

El primer, Impacte i valor econòmic del valencià, és fruit d'un estudi encarregat per la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme a l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) el 2018.

L'objectiu de l'estudi és conéixer la contribució del valencià a l'economia, mesurar la riquesa que genera i quantificar la dimensió i el valor econòmic dels àmbits en què el valencià és clau. És la primera vegada que s'elabora un informe d'aquestes característiques al nostre territori. Podeu descarregar el llibre complet en format pdf clicant en la imatge de la llengua que trieu.

La presentació del primer volum es va fer al juny. Podeu consultar ací la notícia.

 

 

 

  • La igualtat de les llengües en l'Administració: un problema per resoldre, de Vicenta Tasa i Anselm Bodoque

Amb La igualtat de les llengües en l'Administració: un problema per resoldre, Vicenta Tasa i Anselm Bodoque analitzen detingudament i de manera rigorosa la jurisprudència en matèria lingüística, la regulació legal i les polítiques per la igualtat lingüística i la plena garantia dels drets lingüístics arreu d'Espanya i de manera específica de les comunitats amb diverses llengües oficials (País Basc, Catalunya, Galícia, Illes Balears, Comunitat Valenciana i Navarra), detenint-se de manera singular a la Comunitat Valenciana.

L'estudi aporta una visió exhaustiva i de conjunt i estableix una conclusió clara: després de quaranta anys de democràcia, la igualtat lingüística en les administracions públiques continua sent un problema per resoldre, especialment en llocs com la Comunitat Valenciana.

La presentació del llibre es va fer el dia 29 de gener al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València.

 

 

  • L'ús de les llengües en la comunicació telemàtica de l'Administració local, de Lluís Català i Clemente Penalva

Quin és l'ús que fan els ajuntaments de les llengües en la seua comunicació telemàtica? Té el valencià el paper que li correspon a partir de la seua condició de llengua cooficial? En un món globalitzat, té l'anglés una presència important en aquestes comunicacions? Aquestes preguntes i d'altres més tenen una resposta a partir de la investigació quantitativa que han desenvolupat professors de sociologia de la Universitat d'Alacant. Mitjançant la combinació de diferents tècniques de recerca (observació, anàlisi de contingut, "ciutadà misteriós"...), s'ha pogut detectar quin és l'ús que els ajuntaments fan de les llengües en pàgines web, xarxes socials, interacció telefònica i correu electrònic. Així mateix, l'ús de diferents variables de control analític ha permés una aproximació als factors que expliquen la major o menor presència d'aquestes llengües.

La presentació del llibre va tindre lloc a la sala d'actes de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a les 11.00 del dia 14 de febrer de 2020.

 

Pròximament es presentaran els llibres següents:

  • Estudi de les actituds lingüístiques sobre l'educació multilingüe en la comunitat escolar al Camp de Morvedre, de Miquel Nicolàs, Francesc Jesús Hernández Dobón, Francisca Sanvicén i Carmen Rodríguez

  • Prospecció de la situació del valencià i alternatives, d'Antoni Marqués