Els governs de la Declaració de Palma treballaran conjuntament per optar al PERTE 'Nova economia de la llengua' - Política Lingüística
Portada política lingüística

PRESENTACIÓ
La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme assumeix les funcions de la política lingüística de la Generalitat i del multilingüisme en els àmbits no universitaris, i la gestió de les escoles oficials d'idiomes. Coordina la Comissió Interdepartamental per a l'Ús del Valencià, impulsa el desplegament de la legislació lingüística que es deriva de l'Estatut d'Autonomia i la gestió del multilingüisme.
Ves enrere Els governs de la Declaració de Palma treballaran conjuntament per optar al PERTE 'Nova economia de la llengua'
Els governs de la Declaració de Palma treballaran conjuntament per optar al PERTE 'Nova economia de la llengua'
Els tres governs arriben també a acords en actuacions sobre joves i xarxes socials i en acreditació de coneixements de valencià
Els responsables de política lingüística del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana s’han trobat aquest divendres de matí a Palma. La reunió, que s’emmarca en la Declaració de Palma, ha comptat amb la presència de Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears; F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, a més dels equips de treball respectius.
Durant la trobada s’ha parlat del projecte estratègic per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE) Nova economia de la llengua, promogut pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, que té com a objectiu convertir les llengües oficials en elements tractors de la transformació digital. En aquest sentit, s’ha destacat la necessitat que els tres governs facen front comú i presenten projectes conjunts a fi que la llengua compartida puga optar als recursos econòmics previstos. Cal recordar que el PERTE inclou eixos d’actuació cabdals per a garantir el futur de la llengua, com poden ser la intel·ligència artificial, l’aprenentatge de la llengua o les indústries culturals. En anteriors ocasions, els governs ja han manifestat la seua preocupació perquè el PERTE no tinga un tractament igualitari de totes les llengües oficials de l’Estat i es dedique principalment a projectes vinculats amb el castellà (inicialment, només preveu dedicar 30 milions dels 1.100 totals a les llengües oficials diferents del castellà).
D’altra banda, dilluns 4 juliol es farà públic l’espai web amb la informació dels certificats de valencià i les equivalències arreu del domini lingüístic. Aquest espai és compartit pels tres governs signants de la Declaració de Palma i el Govern d’Andorra. L’espai inclou informació sobre les proves per obtindre un certificat i un quadre d’equivalències a fi que tothom puga consultar el reconeixement del certificat als diversos territoris.
Així mateix, s’ha acordat que el 15 d’octubre tindrà lloc a Mallorca una trobada de joves creadors digitals en valencià en les xarxes socials. Aquesta trobada serà organitzada pels tres governs i comptarà amb la participació de joves i influenciadors d’arreu del domini lingüístic.
La Declaració de Palma és un acord signat el 2017 pel qual els tres governs es van comprometre a treballar conjuntament en matèria de llengua i cultura. Les reunions dels responsables de política lingüística es fan quadrimestralment de forma presencial i rotatòria als tres territoris. La propera trobada tindrà lloc a Barcelona.
10 maneres d’iniciar una conversa en valencià