Portals

Noticies

21 de juny: Dia Internacional de l'Educació no Sexista

21 de juny: Dia Internacional de l'Educació no Sexista

Biblioteca del CEFIRE de Torrent

​​​​​Cada 21 de juny, es commemora el Dia Internacional per l'Educació no Sexista, proclamat l'any 1990 per la Xarxa d'Educació Popular entre Dones, a Paraguai.

Cinc anys després, la Plataforma sobre Educació de la IV Conferència Mundial de la Dona, va proclamar el dret de les dones especialment les que pertanyen als sectors populars d'Amèrica Llatina i el Carib; a una educació democràtica, lliure d'estereotips, que no reforcen la discriminació de la dona en el món del treball, la família i els espais públics.
La finalitat del Dia Internacional per l'Educació no Sexista és promoure una educació participativa i igualitària en matèria de gènere i diversitat sexual, promovent la igualtat d'accés a oportunitats. Amb això es contribuïx a construir espais inclusius per a forjar una societat més justa i lliure de violència. La celebració d'esta data pretén incloure cada vegada més a dones i xiquetes mitjançant la formació educativa en diversos àmbits, com ara la tecnologia, l'economia, la ciència, l'esport i l'enginyeria, entre altres disciplines.

Recursos educatius:​​​​​​​

Enllaços Institucionals:
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​A més, a les Biblioteques dels CEFIRE, podeu trobar molts recursos sobre educació no sexista:
 

8 de juny de 2025: Dia Mundial dels Oceans

8 de juny de 2025: Dia Mundial dels Oceans

Biblioteca del CEFIRE de Torrent


 

El pròxim 8 de juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans. El propòsit del Dia és informar sobre l'impacte dels humans en l'oceà, desenvolupar un moviment mundial de suport i unir a la població en un projecte per a la gestió sostenible de les nostres mars. El lema per al Dia Mundial dels Oceans d'aquest any 2025 és: "Meravelles oceàniques: sostindre el que ens sustenta", un any emmarcat en el Decenio de Ciencias Oceánicas de la ONU i la celebració de la Conferencia de los Océanos.
Materials i recursos:
Proyecto "Oceánicas: la mujer y la oceanografía": És un projecte del Instituto Español de Oceanografía (IEO), cofinançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), l'objectiu del qual és divulgar el treball de científiques que han estudiat i estudien els oceans. A través del treball i la vida d'aquestes dones, es pretén generar vocacions científiques en xiquetes i xiquets i fomentar el tracte igualitari enfront de les desigualtats de gènere des d'edats primerenques, entre altres.
Materiales educativos para la protección de los océanos (Reeducamar): El Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico disposa d'una gran quantitat de diferents recursos i materials educatius dins del programa Reeducamar (es tracta d'una xarxa de recursos d'educació marina elaborats pel Centro Nacional de Educación Ambiental (CENEAM) que pretén recopilar els recursos disponibles per a fer activitats d'educació ambiental relacionades amb el mar i sobre la divulgació marina) . Hi ha algunes ferramentes pensades per a xiquets/es, com els "7 cuentos con el cuento de Siete" destinats a l'alumnat d'educació infantil i primària. També destaquem la iniciativa "Ban the bag" (prohibix la bossa) i el joc de rol "Vida entre mareas", entre molts altres.
Proyecto "Un mar sin desperdicio": Aquest projecte divulgatiu de SUBMON, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación y de Ecoembes, pretén conscienciar els/les alumnes d'Educació Primària sobre la problemàtica del fem marí. La presència de restes i residus d'origen antròpic en els nostres mars i oceans és un dels principals reptes de conservació que haurem d'afrontar a nivell global.
Océanos (Hiru): Pàgina web amb informació sobre els oceans; distribució de mars i oceans i formes del relleu submarí.
Los océanos. 3º E.S.O. (Intef): Text que descriu i explica aquestes formacions de la hidrosfera. Amb algunes activitats de reforç i/o autoavaluació.
Continentes y océanos (Educaplay): Mapamundi on podràs identificar els continents i oceans.
Sopa de letras de continentes y océanos (Educaplay): Exercici interactiu que consistix en la realització d'una sopa de lletres sobre els continents i oceans del nostre planeta.
Océanos de plástico [Vídeo]: Els oceans s'estan convertint en un abocador. Hem deixat que el plàstic colonitze el mar. Aquest vídeo ens farà prendre consciència i accions per a no contaminar més el mar.
Mares y océanos (Tiching): Aquest recurs presenta una webquest en la que els/les alumnes han de respondre a una sèrie de qüestions relacionades amb el tema de l'aigua, els mars i els oceans de la Terra.
Continentes y océanos [Vídeo]: Vídeo tour sobre els continents i oceans de la Terra de Google Earth.
Mapa para aprender continentes y océanos del mundo (Ester Cladera): Pàgina web que oferix una sèrie d'activitats interactives perquè l'alumne puga repassar els continents i oceans del món.
El océano viviente [Vídeo] (RTVE, La España salvaje): Davall l'aparent uniformitat del mar s'amaga un complex edifici biològic. L'oceà és un immens i variat mostrari d'éssers que han aprés a adaptar-se a les condicions de tan singular mig.
El color del agua y los mares (Tiching): Podcast que explica el motiu pel qual l'aigua dels oceans apareix de color blau mentrestant, en xicoteta quantitat, és transparent.
Oceana: És la major organització internacional dedicada exclusivament a protegir els oceans del món.
¿Cómo es el plancton marino? El mayor generador de oxígeno de la Tierra [Vídeo]: Com és el plàncton marí? El plàncton marí és el conjunt d'organismes que viuen en suspensió en la massa d'aigua de mars i oceans.
Enseñar y aprender sobre la sostenibilidad de los océanos (Marine Stewardship Council - MSC): Els recursos didàctics proporcionats per MSC plantegen qüestions importants sobre el futur dels nostres mars. Les activitats proposades ajudaran als teus/es alumnes a comprendre el paper de la sostenibilitat en la protecció dels recursos marins per a les generacions futures.
Fauna marina salvaje: L'Asamblea assemblea General de las Naciones Unidas va signar el 3 de març de 2013 el Convenio sobre el Comercio Internacional de Especies Amenazadas de Fauna y Flora Silvestre. Consulteu aquest enllaç per a trobar pòsters, vídeos i molt més sobre la fauna marina salvatge.
14º Objetivo de Desarrollo Sostenible (ODS): "Conservar y utilizar sosteniblemente los océanos, los mares y los recursos marinos": L'ONU recomana conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins. Alerten de que hi ha un deteriorament constant de les aigües costaneres, a causa de la contaminació i l'acidificació dels oceans. Açò està afectant de forma negativa als ecosistemes marins i la pesca de xicoteta escala.
El mar a fons: És un projecte creat i desenvolupat en col·laboració entre l'Instituto de Ciencias del Mar (ICM-CSIC) i Obra Social "La Caixa", que pretén acostar el coneixement sobre els mars i oceans a l'àmbit educatiu per mitjà de distintes propostes didàctiques: vídeos, guies didàctiques, activitats d'investigació, pràctiques de mar, jocs educatius...
A més, a les Biblioteques dels CEFIRE, podeu trobar molts recursos sobre oceans perquè pugueu celebrar aquest Dia:
 

 

 

 


 


 

​​​​​​​

5 de juny: Dia Mundial del Medioambient

5 de juny: Dia Mundial del Medioambient

Biblioteca del CEFIRE d'Elx
 

El pròxim 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. El lema d'enguany és: Sense contaminació per plàstics.

 

Este Dia Mundial del Medi Ambient,  el PNUMA, el programa de l'ONU que treballa per la naturalesa, alçarà la veu enfront de la creixent evidència científica sobre els efectes de la contaminació plàstica i ens convidarà a transformar la nostra relació amb el plàstic: a rebutjar-ho, reduir-ho, reutilitzar-ho, reciclar-ho i, sobretot, a repensar-ho per a construir un futur més net i sostenible.

 

La contaminació per plàstics s'estén per tots els racons del planeta — fins i tot en el cos humà, en forma de microplàstics. El Dia Mundial del Medi Ambient 2025 fa un anomenat a l'acció col·lectiva per a enfrontar este desafiament global.

 

Recursos relacionats amb la contaminació per plàstics:

 

  1.  NACIONS UNIDES

  2.  GREENPEACE

  3.  CLEAN ATLANTIC

 

A més, a les Biblioteques dels CEFIRE, podeu trobar molts recursos sobre Medi Ambient i sostenibilitat..

 

Recursos en les Biblioteques dels CEFIRE sobre Educació Ambiental

 

 

 ​​​​​​​​​​​​​​

 

 

 

 

 

També comptem amb una  Maleta de mediambient que podeu portar-vos per a treballar en el vostre centre, no us la perdeu!!

 

 

​​​​​​​

Descobrix la plataforma de préstec digital de publicacions acadèmiques eLibro de la Biblioteca d'Educació del Ministeri

Descobrix la plataforma de préstec digital de publicacions acadèmiques eLibro de la Biblioteca d'Educació del Ministeri


La Biblioteca del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports posa a la disposició de la comunitat docent la plataforma de llibres acadèmics electrònics eLibro. Entra en el seu web, revisa els requisits i sol·licita donar-te d'alta com a usuari en la seua plataforma de préstec.

Portal BEGV. Informació DANA

Portal BEGV. Informació DANA

Al Portal de les BEGV, Biblioteques Especialitzades de la Generalitat Valenciana, hem afegit una secció per a compilar informació i recursos sobre la DANA.

 

https://portalbegv.gva.es/va/informacion-dana

 

S'ha inclòs un apartat dedicat a educació.

​​​