Detall notícia

Marzà: 'Amb la rehabilitació de Sant Joan de Penyagolosa impulsem la recuperació d'un símbol patrimonial, cultural i natural referent del poble valencià'

11/06/2021
Marzà: "Amb la rehabilitació de Sant Joan de Penyagolosa impulsem la recuperació d"un símbol patrimonial, cultural i natural referent del poble va...

- La Generalitat té reservats 700.000 euros perquè s'execute la primera fase de rehabilitació d'aquest complex patrimonial
- L'objectiu és posar en funcionament un alberg per a visitants amb servei de restauració-cafeteriaEl conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha signat amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el bisbe de Segorbe-Castelló, Casimiro López, el conveni marc de col·laboració de les tres institucions que té com a objectiu articular les pautes d'actuació i col·laboració per a dur a terme la rehabilitació i restauració del conjunt patrimonial de Sant Joan de Penyagolosa.

L'acte de signatura entre les tres institucions s'ha realitzat en el mateix santuari de Sant Joan de Penyagolosa, amb l'assistència de l'alcalde de Vistabella, Jordi Alcon, i de les altres poblacions que envolten el Parc natural de Penyagolosa com les Useres, Culla, Xodos i Puertomingalvo; representants de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport; de la Diputació de Castelló; i de la Diòcesi de Segorbe-Castelló.

Segons el conseller Marzà: "Aquest acord és el primer impuls a la rehabilitació integral d'un símbol patrimonial, cultural i natural referent del poble valencià i, especialment, de les comarques del nord de Castelló. L'arrelament històric d'aquest enclavament, que acull les peregrinacions de la majoria de pobles al seu voltant i que han traçat els 'Camins de Penyagolosa', és importantíssim des del punt de vista cultural, ecològic i etnològic".

Amés ha destacat que "recuperar l'activitat i el servei dels edificis que ens envolten és clau per diverses raons. D'una banda, la dinamització de l'economia i les oportunitats dels pobles que l'envolten amb l'atracció de visitants que vulguen descobrir o redescobrir aquest paratge excepcional, així com la seua història i tradició; i de l'altra, transmetre el respecte a la natura i el patrimoni del Gegant de pedra."

L'objectiu de l'acord és rehabilitar l'edifici que es convertirà en alberg de visitants amb servei de restauració-cafeteria, i que comptarà amb 11 habitacions d'hostatgeria amb una capacitat de 46 places.

El pressupost total de l'obra està estimat en més de 4 milions d'euros i se sufragarà al 50 % per part de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i la Diputació de Castelló.

A partir d'aquest conveni la previsió és que s'inicie enguany la primera fase de rehabilitació, una obra que tramitarà la Diòcesi de Segorbe-Castelló amb els primers 700.000 euros que ha reservat per a aquest fi la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. En aquesta primera intervenció es té previst realitzar les obres de la coberta de l'edifici perquè en posteriors fases es puga continuar treballant en l'interior del recinte durant l'hivern.

El president de la Diputació de Castelló ha explicat que "hui és un gran dia per a la província de Castelló, una jornada en la qual dues Administracions rubriquen la seua decisió d'anar juntes i de la mà per a rehabilitar un entorn tan volgut com Sant Joan de Penyagolosa, que conté bona part de la nostra història i que es converteix en el punt de partida d'un futur que és pròxim i que proporcionarà vida i activitat econòmica per a Vistabella i els pobles de la seua àrea d'influència".

Tanmateix ha indicat que "hui fem política amb majúscules, en el millor sentit de l'expressió, per a rehabilitar una joia valenciana situada al Parc Natural de Penyagolosa, que ens ofereix unes importantíssimes possibilitats formatives, turístiques i econòmiques que tenim la ferma voluntat d'aprofitar, en el millor sentit del terme. En aquest sentit, és important recordar que se situa en un dels referents de l'excursionisme de la Comunitat Valenciana, el pic de la qual més elevat se situa a 1.814 metres d'altitud. La Diputació i la Conselleria d'Educació demostren que voler és poder i tenim el ferm propòsit que tots els camins porten a Sant Joan de Penyagolosa".

Cal recordar que el complex patrimonial de Sant Joan de Penyagolosa va ser declarat BIC i monument historicoartístic en 1979 i és un dels focus d'atracció més importants de l'interior de les comarques de Castelló. Aquest santuari està format per un conjunt d'edificacions de final del segle XIV. El nucli principal data de la segona meitat del segle XVI mentre que l'església actual va ser edificada en el segle XVIII.

El conjunt patrimonial es troba enclavat al Parc Natural de Penyagolosa i representa un element cultural molt arrelat en la tradició valenciana, així com un referent per a l'excursionisme.

En paral·lel i adjacent al conjunt monumental que es rehabilitarà hi ha un edifici en el qual la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha iniciat aquesta setmana la tramitació per convertir-lo en el primer refugi escola del nostre territori. Serà el Refugi Escola de Penyagolosa: "És un projecte paral·lel amb un vincle molt focalitzat en la formació esportiva de muntanya, que entra en perfecta simbiosi amb el projecte de recuperació del complex patrimonial de Sant Joan", ha assegurat Marzà.

El departament que dirigeix Vicent Marzà invertirà aproximadament 800.000 euros en el Refugi Escola de Penyagolosa. Quan estiga activat oferirà servei de pernoctació, activitats de promoció dels esports de muntanya, tecnificació esportiva, formació de tècnics esportius, informació relativa al parc natural i suport a les tasques de sensibilització mediambiental.

Arxius relacionats