Detall notícia

El festival Ensems programarà una dotzena d'espectacles amb protagonisme valencià

07/04/2021
El festival Ensems programarà una dotzena d"espectacles amb protagonisme valencià

- La programació inclou els concerts dels valencians Colectivo Mortero, Synergien Project, Aión Dúo, Grupo Illana i Paco Varoch
- Hi actuaran les bandes i orquestres professionals de la Comunitat Valenciana i s'estrenaran diversos encàrrecs fets per l'Institut Valencià de CulturaLa 43a edició del festival Ensems, organitzat per Cultura mitjançant l'Institut Valencià de Cultura, comptarà amb una destacada presència d'intèrprets valencians com Colectivo Mortero, Synergien Project, Aión Dúo, Grupo Illana i Paco Varoch. A més, la programació inclou les principals bandes i orquestres de la Comunitat Valenciana dirigides per les batutes de Beatriz Fernández Aucejo, José Vicente Díaz Alcaina i Marcel Ortega, Rafael Sanz-Espert, Josep Vicent i Juanjo Mena.

Enguany, aquest esdeveniment dedicat a la música de nova creació portarà per lema 'Illes - refugis - paradisos' amb l'objectiu de ser un espai per a la reflexió al voltant de les circumstàncies que estem vivint en l'actualitat. Les activitats d'Ensems es desenvoluparan entre el 7 i el 16 de maig i del 15 al 26 de setembre en diversos espais de les ciutats de València, Castelló de la Plana i Alacant. Tanmateix, la seu principal serà el Palau de les Arts de València.

Noms autòctons

En primer lloc, Colectivo Mortero actuarà els dies 8 i 9 de maig a La Nau de la Universitat de València. El quartet posarà en escena un compendi d'obres de Domingo Chinchilla i David Alarcón, director artístic del grup. Com és habitual, Colectivo Mortero barrejarà diversos elements (arts radiofòniques, teatre, poesia i música) per a una escolta diferent i atenta al nostre entorn des del prisma de l'ecologia.

Uns pocs dies després, el dimecres 12 de maig, el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts obrirà les portes per a rebre els components de Synergien Project. Aquest 'ensemble' de percussió abordarà els treballs dels compositors Philippe Manoury, Pierluigi Billone i Beat Furrer.

El mateix escenari ocuparan els membres d'Aión Dúo el dijous 13 de maig. La clarinetista granadina Claudia Reyes i el pianista valencià Pau Fernández, amb la companyia de l'actriu Marina Alegre Silva, presentaran 'Safo_fonías', un projecte multidisciplinari que uneix les paraules de Safo de Lesbos amb músiques contemporànies d'inspiració grecollatina. Aión Dúo també estrenarà un encàrrec fet per l'Institut Valencià de Cultura a la compositora Claudia Cañamero, l'obra '...Esconden su radiante imagen'.

El Grupo Illana, formació de cambra amb més de 20 anys de trajectòria, actuarà el divendres 14 de maig a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. En el programa s'inclouran tres peces seleccionades de les 'Nou cançons per a la intimitat' i l'estrena absoluta de 'Principio de asociación', d'Esther López. El públic també podrà escoltar per primera vegada 'Sextet Op. 65', de César Cano, obra pensada especialment per al sextet, i 'Chuang Tzu y la mariposa', d'Enrique Sanz-Burguete, on s'intenten crear diverses percepcions del temps musical.

L'alzireny Paco Varoch interpretarà sis peces en què el 'piccolo' (flautí) serà el gran protagonista. El concert tindrà lloc el dissabte 15 de maig al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts Reina Sofia i comptarà amb la participació del percussionista Adrián García. A més, algunes de les obres estaran acompanyades de projeccions audiovisuals de les creadores Marina Uceda, Manuela Illera i Valentina Jiménez.

Programació simfònica i bandística

La 43a edició del festival Ensems comptarà amb una presència molt destacada de bandes i orquestres de la Comunitat Valenciana. Així, el 14 de maig serà el torn de l'Orquestra de València, formació que actuarà a l'Auditori del Palau de les Arts sota la batuta de Beatriz Fernández Aucejo. Cal destacar la presència del violista David Fons.

El diumenge 16 de maig, els concerts es traslladaran a les capitals de les comarques de l'Alacantí i la Plana Alta. En primer lloc, l'ADDA (Auditori de la Diputació d'Alacant) acollirà l'actuació de la Banda Simfònica Municipal d'Alacant dirigida per José Vicente Díaz Alcaina. D'altra banda, la Banda Municipal de Castelló, amb Marcel Ortega com a director, debutarà en Ensems.

Segona part

Finalment, cal recordar que el festival tindrà una segona part entre el 15 i el 26 de setembre en què actuaran formacions autòctones com el Grup Instrumental de València, que celebrarà el seu 30é aniversari. A més, la programació també inclou la participació de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, l'orquestra ADDA Simfònica, la Banda Simfònica Municipal de València i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

Ensems és el festival de músiques innovadores i experimentals més antic de l'Estat espanyol, un lloc de trobada sonora que se celebra ininterrompudament des de 1978. L'esdeveniment està organitzat per l'Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofia.

A més, Ensems compta amb la col·laboració de l'INAEM (Ministeri de Cultura), l'Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Bankia Escolta València, La Nau Centre Cultural (Universitat de València), la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), l'Institut Superior d'Ensenyances Artístiques (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, el Consolat de la República de Lituània, la Diputació de València, la Diputació d'Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i la Fundació Visit València.

Tota la informació del festival i el dossier de premsa poden consultar-se en .

Arxius relacionats