Detall notícia

Cultura presenta 'Viatja Llibre / Viatja Lliure' per a fomentar la lectura d'escriptors valencians i difondre el patrimoni cultural

19/07/2017
Cultura presenta "Viatja Llibre / Viatja Lliure" per a fomentar la lectura d"escriptors valencians i difondre el patrimoni cultural

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha presentat el projecte i l'exposició 'Viatja Llibre / Viatja Lliure' per a fomentar la lectura pels escriptors valencians i difondre el patrimoni cultural valencià.

La presentació ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director de la Fundació Full, Jesús Figuerola; i el comissari de l'exposició, el professor de la Universitat de València, Alexandre Bataller.

El projecte consisteix a donar a conéixer els entorns i paisatges on els autors valencians es van inspirar per a escriure les seues obres aprofitant les cases museu i les rutes literàries que hi ha als municipis dedicades als escriptors.

Per a això, la Generalitat ha identificat de nord a sud nou cases museu d'escriptors i tres rutes literàries que són: Fundació Carles Salvador (Benassal), Fundació Max Aub (Segorbe), Ruta de Tombatossalts (Castelló), Casa de Lluís Guarner (Benifairó de les Valls), Casa Museu Blasco Ibáñez (València), Ruta Vicent Andrés Estellés (Burjassot), Espai Joan Fuster (Sueca), Casa Natal d'Enric Valor (Castalla), Casa Museu Azorín (Monòver), Casa Museu Gabriel Miró (Polop), Ruta Carmelina Sánchez Cutillas (Altea) i Fundació Cultural Miguel Hernández (Orihuela).

'Viatja Llibre / Viatja Lliure' s'assenta en una exposició itinerant, en una pàgina web i en els fullets d'informació. L'exposició consisteix en 14 panells amb informació sobre la ubicació de la casa o ruta, biografia de l'autor, itinerari literari i un fragment sobre alguna de les seues obres. El comissari de la mostra és el professor de la Universitat de València, Alexandre Bataller. Comença en la Biblioteca Pública de València, però serà itinerant per cases museu d'escriptors, biblioteques i centres escolars.

El tríptic divulgatiu disposa d'un mapa del territori valencià on s'han identificat les cases museu dels escriptors i d'un codi QR que remetrà a la pàgina web on es recollirà tota la informació sobre el projecte i l'exposició.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha animat els ciutadans a visitar les cases museu, les rutes literàries i els espais que van embolicar la literatura dels escriptors, i conéixer millor les obres literàries que van escriure.

"L'objectiu final d'aquest projecte és llegir. Llegir molt i si pot ser llegir llibres d'una qualitat literària com la dels autors que incorporem en 'Viatja Llibre'", ha afirmat Carmen Amoraga, i ha afegit que 'Cultura vol contribuir amb aquest projecte a donar a conéixer el llegat d'escriptors valencians: els records que posseeixen les seues cases, les empremtes que van deixar en els camins i als carrers dels pobles en què vivien".

'Viatja Llibre/ Viatja Lliure' és un projecte de la Generalitat en col·laboració amb la Fundació Full dins del Pla Valencià del Foment del Llibre i la Lectura Llegim Llegim Llegim 2017-2021, que forma part de 'Fes Cultura'.

Arxius relacionats