T'interessa

Portals

Organismes

Portada política lingüística

PRESENTACIÓ

La Subirecció General de Política Lingüística assumix les funcions de la política lingüística de la Generalitat i del multilingüisme en els àmbits no universitaris. Coordina la Comissió Interdepartamental per a l'Ús del Valencià, impulsa el desplegament de la legislació lingüística que es deriva de l'Estatut d'Autonomia i la gestió del multilingüisme.

 

bàner_central_article

 

 

JQCV    SALT usu
  

Notícies

Ves enrere Els experts són optimistes respecte al coneixement de la llengua, però adverteixen que l’ús del valencià pot haver tocat sostre

Els experts són optimistes respecte al coneixement de la llengua, però adverteixen que l’ús del valencià pot haver tocat sostre

L'ús del valencià pot haver tocat sostre: aquesta és una de les conclusions del llibre que es va presentar ahir a la Casa de la Cultura d’Alzira, Situació del valencià i alternatives 2017, de la col·lecció Ninyoles.
La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, va presentar l’autor del llibre, en un acte que va comptar també amb la presència del director general, Rubén Trenzano, i de l’alcalde i el regidor de l’àrea de promoció del valencià de la ciutat d’Alzira, Diego Gómez i Alfred Aranda.
L’estudi del sociòleg Toni Marqués aplica per primera vegada en sociolingüística la tècnica Delphi, una eina prospectiva qualitativa que utilitza indicadors quantitatius per a l’anàlisi, emprada especialment en medicina (en particular en epidemiologia) i en economia (anàlisis de risc-país, noves tecnologies...). Aquesta tècnica es basa en enquestes individuals que es tornen a fer en fases successives en què es mostren als experts els resultats de l’onada anterior, per tal que puguen reconsiderar la seua resposta.
Entre les conclusions de l’estudi, Toni Marqués va remarcar que el grup d’experts es mostra poc optimista respecte a l'ús social del valencià, que perd pes respecte al passat i decau en les segones consultes: les xifres indiquen que podria haver tocat sostre. D’altra banda, però, són optimistes respecte a la competència lingüística futura, aspecte en què veuen en el 2015 un punt d’inflexió després del qual s’observa un creixement del coneixement del valencià que creuen que se sostindrà en les properes dècades.
El panell d’experts consultats estava format per persones procedents de les universitats públiques valencianes i d’altres d’arreu del món (de Barcelona, Perpinyà, Santiago de Compostel·la, el País Basc, Ginebra, Còrsega, Montpeller, Montreal, Cochabamba, etc.), i també d’institucions com ara l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consorci per la Normalització Lingüística. Hi estaven representats, alhora, la Xarxa CRUSCAT i l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.
En acabar l’exposició, hi va haver un breu debat entre els assistents.

  

  



 

10 maneres d’iniciar una conversa en valencià